Tijdelijke bussen, noodbussen en versterkingsritten

Exterieur van tijdelijke bussen

Het is niet toegestaan om RRReis huisstijl elementen (logo, vormentaal, enz.) toe te passen op bussen die niet voldoen aan de eisen van RRReis. Zo dient bijvoorbeeld het interieur geheel in RRReis huisstijl te zijn om de RRReis huisstijl te mogen toepassen. Op het exterieur van deze bussen staat de merknaam van de (uitvoerende) vervoerder.

Belangrijk is dat reizigers weten dat deze bussen voor RRReis rijden, dat zij voor reisinformatie en andere vragen over de dienstverlening bij de communicatiekanalen van RRReis dienen te zijn, en dat ze de weten dat de kwaliteitseisen niet bij RRReis horen.

 

Versterkingsritten en tijdelijke bussen (tourbussen en bestaande bussen)

Bussen die tijdelijk worden ingezet om bepaalde ritten te versterken, mogen met toestemming van de concessieverlener, rijden onder merk en huisstijl van de uitvoerende vervoerder. Voor deze bussen volstaat plaatsing van het bord, welke in ieder geval op de volgende plekken duidelijk zichtbaar voor de reiziger wordt getoond:

  • één aan voorzijde zichtbaar achter het glas aan de linkerzijde (vanaf buiten gezien)
  • één aan de zijkant zichtbaar achter het glas ter hoogte van de 1e zitplaats na de instapdeur
  • één aan de achterzijde zichtbaar achter glas

(beeld volgt nog)

 

Bussen zonder RRReis interieur (en niet Zero-Emissie)

 

In een aantal concessie wordt (bij aanvang) voor een langdurige periode bussen (maximaal 5 jaar) ingezet zonder RRReis interieur. Dit ter overbrugging tot de komst van de zero emissie RRReis bussen met RRReis interieur en exterieur.

Het exterieur van deze tijdelijke bussen is in de basis wit met het logo van de vervoerder aan wie de concessie gegund is. Voor de zichtbaarheid van RRReis zijn er 2 alternatieve RRReis huisstijlen voor deze tijdelijke bussen ontwikkeld. De keuze welke toegepast dient te worden ligt bij de Concessieverlener en is meegegeven in de aanbesteding.

Optie 1: zichtbaarheid van tijdelijke inzet en de weg naar zero-emissie RRReis
Het exterieur van de bus wordt volledig in wit gewrapt. Als de bus al wit is hoeft alleen het achterste deel van de bus beplakt te worden. Met daarin een tekst die aankondigt wanneer deze bussen vervangen worden door zero-emissie bussen. Het jaartal dient per concessie te worden aangepast. Met de aanvullende tekst “voor actuele reisinformatie kun je nu al naar RRReis.nl”.

 

RRReis Bus Alternatief Twente-Achterhoek-RivierenlandDeze variant voor het exterieur van de tijdelijke bus is voorgeschreven in concessie Twente en in de aanbesteding van concessie Achterhoek-Rivierenland

 

Optie 2: RRReis vermelden door middel van reclameblokken
Het exterieur van de bus dient (bij voorkeur) volledig in het wit te zijn uitgevoerd. Op de zijkanten en achterkant van de RRReis bus wordt er reclame geplaatst voor het merk RRReis zelf, in het lettertype van RRReis, voor de dienstverlening; waarbij “RRReis met ons mee” en “RRReis.nl” in geschreven vorm (lettertype Livvic) terugkomt op de bus. 

Door de kleuren komt herkenbaarheid van het merk RRReis terug op de bussen, de tekst op de bus draagt bij aan gewenste imago van RRReis en/of gebruik van RRReis diensten.

 

RRReis Bus Alternatief Veluwe-ZuidDeze variant voor het exterieur van de tijdelijke bus is voorgeschreven in noodconcessie Veluwe Zuid.